Onderwijsontwikkelingen
Vaardigheden als onderzoekende houding, mediawijsheid, probleemoplossend vermogen, kritisch denken en samenwerken zijn essentieel voor jongeren in de 21e eeuw. Door de maatschappelijke ontwikkelingen hebben leerlingen andere (studie)vaardigheden nodig dan vroeger. In mijn optiek, is het mede de taak van het onderwijs om hen voor te bereiden op deze samenleving en hun kansen op de arbeidsmarkt.
Aandacht en betrokkenheid
Kwalitatief goed onderwijs begint bij aandacht en betrokkenheid. Dit zijn volgens Marzano (2016) de sleutelwoorden tot beter leren. Maar hoe en vanuit welke didactiek kun je dit bereiken? Persoonlijk, ben ik van mening dat gepersonaliseerd leren een positieve ontwikkeling is waarbij de leerling zelf een grote inspraak heeft in wat de leerdoelen zijn en hoe deze te behalen. Dit geeft vaak het gevoel dat ze iets kunnen bereiken, waardoor de motivatie vergroot. Leerlingen vragen zichzelf bijvoorbeeld vaak af: Is dit belangrijk? Als het antwoord 'nee' is, dan zullen de aspecten zoals aandacht en betrokkenheid vanzelfsprekend ontbreken.
Hoe kun je leerlingen het belang van leerstof laten inzien? Wetenschappers als John Hattie en Robert Marzano hebben o.a. onderzocht hoe je het denkproces van jongeren gemakkelijk op gang brengt (Eenbes, 2016) en zijn tot de volgende inzichten gekomen:
- Keuzemogelijkheden aanbieden.
- Cognitief complexe taken geven, die denkkracht vereisen.
- Verbinden met het dagelijkse leven en ambities van de leerlingen.
- Stimuleren om kennis toe te passen.
Juiste combinatie
Persoonlijk, ben ik groot voorstander van deze theoretische modellen maar tegelijkertijd ben ik mij ervan bewust dat er niet één vorm van onderwijs is die het beste werkt. Zolang er maar een combinatie bestaat van opbouwende lessenseries, instructie, individueel- samenwerken, relevante opdrachten, interactie en verbinding. Dat is in mijn optiek het belangrijkste!
Bron: Google Scholar
Bron: Eenbes